Det er en annerledes vinter i år. Så langt ha det nesten ikke vært noe snø her i Oslo. Det skifter hele tiden mellom varmegrader og kuldegrader. Jeg har begynt å drømme om vår.veronikamoen-

Det er lenge siden sist jeg har bakt gjærbakst som ikke har vært eltefritt brød i forskjellige varianter. Her om dagen fikk lyst til å bake kanelboller eller snurrer. Jeg lette etter oppskrifter på nett og jammen lærte jeg noe nytt også i tillegg til at kanelsnurrene ble supergode. Før har jeg alltid blandet ut gjæren i lunken veske slik jeg en gang lærte på heimkunnskapen. Men nå er det visst lov til å smuldre den ferske gjæren i det tørre før man heller veska. Og for en svær og luftig deig det ble!

veronikamoen- veronikamoen-

Oppskrift 8 store kanelsnurrer

  • 450 g Hvetemel 
  • 60 g Sukker 
  • 25 g Fersk gjær
  • ca 1 ts Salt
  • 0,5 ts Kardemomme 
  • 2 dl Melk 
  • 1 stk Egg
  • 75 g smør i terninger
  • Egg til pensling 1 stk

Kanelfyll (blandes sammen)

  • 100 g mykt smør
  • 125 g brunt sukker
  • 2,5 ss Kanel
  • 1liten klype salt

Bland mel, sukke, salt og kardemomme sammen i en bolle. Smuldre inn gjæren. Egg og melk varmes opp til ca 30 garder. Hell melkeblandingen sammen med de tørre ingrediensene. La deigen elte i 10-15 minutter på sakte til middels fart til. Juster med mel dersom deigen virker løs.

Tilsett smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen. Elt i ca 10-15 min til. Øk gjerne farten de siste 5 minuttene. Eltingen er veldig viktig for gjærbakst, så ikke juks her.

Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse (ca 1,5 timer).

Her er et tips jeg leste på siden til Ida Gran Jensen for å gjøre hevetiden kortere:
Sett ovnen på 50 grader. Når ovnen har blitt 50 grader skrur du ovnen av og setter bollen med deig inn, men da ovnsdøren stå åpen. La stå i 45 minutter. (dette gjør at hevetiden halvveres siden det er varmt inni ovnen). Hvis du hever på den tradisjonelle måten så la deigen heve til dobbel størrelse, tar ca. 1,5 time på et lunt sted.

veronikamoen- Ha deigen på melet underlag. Kjevle deigen ut til en stor rektangel eller to mindre. Smør på kanelfyllet og brett deigen i to. Kutt deigen i 8 emner og snurr de sammen til kanelsnurrer. Fordel snurrene på et stekebrett med bakepapir.

La etterheve i ca 45 min.

Pensle snurrene med pisket egg og stek på 200-225 grader i ca 15 min. Steketiden varierer litt fra ovn til ovn, så følg med mot slutten av steketiden. Kanelsnurrene er ferdigstekte når de har en gylden overflate og er lett brune under.

veronikamoen- veronikamoen-veronikamoen-

Det går veldig fint å fryse ned kanelsnurrene om du ikke spiser opp alle sammen. Varm de opp litt før servering og de smaker som nybakte.

Her i huset er alle snurrene spist opp. Nå er det flere våraktiviteter som står på tapetet. Såing av tomater blant annet. Frøene har kommet i posten så nå er det bare å få de i jorden.veronikamoen-  veronikamoen-