Foto I Veronika Moen

Styling I Veronika Moen

Jeg elsker duften av nybakt brød. Etter at jeg begynte å bake eltefritt brød har vi den duften i huset ganske ofte. Jeg har rett og slett sluttet å kjøpe brød, for dette er så enkelt at det fungerer selv i en travel hverdag. Bak brødet et par ganger og du har oppskriften i hodet.  Jeg bruker grunnoppskriften til Sverre Sætres. Brøddeigen setter jeg på kvelden og steker på morgenen før resten av huset våkner opp til liv.

veronikamoen-matfoto

Grovt eltefritt brød

Til to brød trenger du

Brødformer på 2 liter
500 g siktet hvetemel evt. spelt
500 g grovt – hvete, rug, havregryn, linfrø, solsikkefrø og sesamfrø
1 ts tørrgjær
2 ts salt
2 ts sirup eller brunt sukker
8 dl kaldt vann

Rør sirupen (eller sukkeret) ut i vannet. Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle med en sleiv. Tilsett det bløte og rør godt. Hell deigen over i en godt smurt brødform (bruk en slikkepott til å fordele deigen jevnt i formen hvis det er nødvendig) og la den heve til dobbel størrelse under et klede (ca. 10 timer). 22–24 °C er fin hevetemperatur. Stek brødet i stekeovnen på 200 °C.

Etter ca. 45 minutter banker du på brødet. Høres det hult ut, tar du det ut av formen. Avkjøl på rist.

SVERRES TIPS

VARIÉR
Husk alltid på å ha minst 50 prosent siktet hvetemel, men ellers kan du bytte ut ingrediensene med det du helst vil ha av frø eller hele korn. For eksempel kan du kjøre solsikkefrø i food processoren før du har dem i deigen.

MATPAKKESTYKKER
Bruk samme deig til å lage rundstykker. La deigen heve i bollen over natten.

veronikamoen-matfoto

Grovt eltefritt brød

veronikamoen-matfoto

Grovt eltefritt brød

veronikamoen-matfoto

Grovt eltefritt brød

veronikamoen-matfoto

Grovt eltefritt brød

veronikamoen-matfoto

Grovt eltefritt brød

Legg igjen en kommentar